online store smart SMART.MD
cauta in site Cauta
menu MENIU
cumpara 0 COȘ
stoc

ру

vom răspunde la întrebare Scrie
Gastronomie
  1. <
  2. Carti si Birotica
  3. Carti
  4. Timp liber
Ordonează
PROMO Saptamanii
Lindt - excellence 70%

Lindt - excellence 70%


pe lună 6 lei
158.0000

158 lei 126 lei

PROMO Saptamanii
Retete cu carne de pui 3 ingrediente, 15 minute - Larou

Retete cu carne de pui 3 ingrediente, 15 minute - Larou


pe lună 8 lei
242.0000

242 lei 188 lei

PROMO Saptamanii
Retetele de Craciun ale lui Jamie Oliver

Retetele de Craciun ale lui Jamie Oliver


pe lună 32 lei
771.0000

771 lei 690 lei

Am mancat. O fi pacat? - Dr Mihaela Bilic

Am mancat. O fi pacat? - Dr Mihaela Bilic


pe lună 12 lei
354.0000

354 lei 272 lei

Superalimente - Cinzia Trenchi

Superalimente - Cinzia Trenchi


pe lună 17 lei
409.0000

409 lei 370 lei

PROMO Saptamanii
5 ingrediente. Mese rapide & usoare - Jamie Oliver

5 ingrediente. Mese rapide & usoare - Jamie Oliver


pe lună 29 lei
700.0000

700 lei 628 lei

PROMO Saptamanii
Dilema omnivorului - Michael Pollan

Dilema omnivorului - Michael Pollan


pe lună 14 lei
338.0000

338 lei 307 lei

Retete sanatoase pentru micutii gurmanzi, Annabel Karme

Retete sanatoase pentru micutii gurmanzi, Annabel Karme


pe lună 10 lei
298.0000

298 lei 230 lei

Alimentatia Sportivilor amatori si de performanta - Ren

Alimentatia Sportivilor amatori si de performanta - Ren


pe lună 13 lei
363.0000

363 lei 279 lei

Top 50 retete pas cu pas, Elena Butuc

Top 50 retete pas cu pas, Elena Butuc


pe lună 19 lei
448.0000

448 lei 404 lei

Pachet Larousse retete, 3 carti

Pachet Larousse retete, 3 carti


pe lună 43 lei
1015.0000

1 015 lei 906 lei

Duminica la pranz. Retete care aduc familia impreuna -

Duminica la pranz. Retete care aduc familia impreuna -


pe lună 19 lei
448.0000

448 lei 404 lei

PROMO Saptamanii
Sare, grasime, acid, caldura, Samin Nosrat

Sare, grasime, acid, caldura, Samin Nosrat


pe lună 37 lei
873.0000

873 lei 781 lei

PROMO Saptamanii
Pinch of nom. 100 de retete simple si gustoase pentru a

Pinch of nom. 100 de retete simple si gustoase pentru a


pe lună 22 lei
527.0000

527 lei 474 lei

Bucatele noastre - Retete de primavara, Horia Varlan

Bucatele noastre - Retete de primavara, Horia Varlan


pe lună 4 lei
102.0000

102 lei 84 lei

PROMO Saptamanii
Trucuri in bucatarie. Sfaturi de pe vremea bunicii

Trucuri in bucatarie. Sfaturi de pe vremea bunicii


pe lună 8 lei
224.0000

224 lei 174 lei

PROMO Saptamanii
Mamaliga si terciul de cereale in 130 retete, Herbert P

Mamaliga si terciul de cereale in 130 retete, Herbert P


pe lună 11 lei
326.0000

326 lei 251 lei

PROMO Saptamanii
Forma gustului

Forma gustului


pe lună 15 lei
370.0000

370 lei 335 lei

PROMO Saptamanii
Sa gatim cu Jamie - Jamie Oliver

Sa gatim cu Jamie - Jamie Oliver


pe lună 23 lei
559.0000

559 lei 502 lei

Vive la France - Cartea de bucate a Campionatului Europ

Vive la France - Cartea de bucate a Campionatului Europ


pe lună 9 lei
270.0000

270 lei 209 lei

PROMO Saptamanii
Economiseste cu Jamie

Economiseste cu Jamie


pe lună 16 lei
393.0000

393 lei 356 lei

PROMO Saptamanii
Cocktailuri XXL. Rasfatati-va prietenii - Larousse

Cocktailuri XXL. Rasfatati-va prietenii - Larousse


pe lună 10 lei
289.0000

289 lei 223 lei

PROMO Saptamanii
Rontaieli (ne)vinovate, Dr Mihaela Bilic

Rontaieli (ne)vinovate, Dr Mihaela Bilic


pe lună 9 lei
261.0000

261 lei 202 lei

PROMO Saptamanii
Produse din lapte preparate in bucatarie, Eva Schiefer,

Produse din lapte preparate in bucatarie, Eva Schiefer,


pe lună 9 lei
270.0000

270 lei 209 lei

PROMO Saptamanii
Prajituri pentru copii, Larousse

Prajituri pentru copii, Larousse


pe lună 11 lei
307.0000

307 lei 237 lei

Cum producem cele mai bune bauturi distilate, Manfred G

Cum producem cele mai bune bauturi distilate, Manfred G


pe lună 5 lei
140.0000

140 lei 112 lei

PROMO Saptamanii
Producerea palincii si a lichiorului in gospodarie - Dr

Producerea palincii si a lichiorului in gospodarie - Dr


pe lună 7 lei
214.0000

214 lei 167 lei

Retete Culinare Din Flori

Retete Culinare Din Flori


pe lună 5 lei
130.0000

130 lei 105 lei

PROMO Saptamanii
12 pasi catre o alimentatie raw. Ed a II a, Victoria Bo

12 pasi catre o alimentatie raw. Ed a II a, Victoria Bo


pe lună 9 lei
270.0000

270 lei 209 lei

Dieta PlantPlus. Solutia pentru o nutritie personalizat

Dieta PlantPlus. Solutia pentru o nutritie personalizat


pe lună 12 lei
335.0000

335 lei 258 lei

Botanistul euforic - Amy Stewart

Botanistul euforic - Amy Stewart


pe lună 16 lei
378.0000

378 lei 342 lei

Pachet gastronomic, 3 carti

Pachet gastronomic, 3 carti


pe lună 51 lei
1204.0000

1 204 lei 1 074 lei

PROMO Saptamanii
Cei mai buni hamburgeri. Retete clasice, vegetariene si

Cei mai buni hamburgeri. Retete clasice, vegetariene si


pe lună 11 lei
307.0000

307 lei 237 lei

PROMO Saptamanii
Mierea - Proprietati si utilizari - Daniela Guaiti

Mierea - Proprietati si utilizari - Daniela Guaiti


pe lună 10 lei
279.0000

279 lei 216 lei

PROMO Saptamanii
Retete pentru copii 3 ingrediente, 15 minute

Retete pentru copii 3 ingrediente, 15 minute


pe lună 8 lei
242.0000

242 lei 188 lei

Pachet - Copiii in bucatarie

Pachet - Copiii in bucatarie


pe lună 29 lei
685.0000

685 lei 614 lei

PROMO Saptamanii
Mierea Aliment Si Medicament

Mierea Aliment Si Medicament


pe lună 5 lei
140.0000

140 lei 112 lei

PROMO Saptamanii
Fii brutar in lumea mare. Ocolul pamantului cu 72 de re

Fii brutar in lumea mare. Ocolul pamantului cu 72 de re


pe lună 19 lei
464.0000

464 lei 418 lei

PROMO Saptamanii
Homo Carnivorus, Michel Leboeuf • Michel Quintin

Homo Carnivorus, Michel Leboeuf • Michel Quintin


pe lună 4 lei
102.0000

102 lei 84 lei

PROMO Saptamanii
Bunatati pentru musafiri - de la galuste de aur la jerb

Bunatati pentru musafiri - de la galuste de aur la jerb


pe lună 19 lei
456.0000

456 lei 411 lei

PROMO Saptamanii
Prepararea mezelurilor in gospodarie - Bernhard Gahm

Prepararea mezelurilor in gospodarie - Bernhard Gahm


pe lună 11 lei
326.0000

326 lei 251 lei

Dieta Young, Ed. 5 - Dr. Robert O. Young, Shelley Redfo

Dieta Young, Ed. 5 - Dr. Robert O. Young, Shelley Redfo


pe lună 6 lei
186.0000

186 lei 146 lei

PROMO Saptamanii
Yummy! 300 de retete pentru bebelusi si copii - Laura A

Yummy! 300 de retete pentru bebelusi si copii - Laura A


pe lună 14 lei
330.0000

330 lei 300 lei

501 retete din bucataria romaneasca, Mihai Basoiu

501 retete din bucataria romaneasca, Mihai Basoiu


pe lună 6 lei
158.0000

158 lei 126 lei

PROMO Saptamanii
202 Retete de salate, Mihaela Basoiu, Mihai Basoiu

202 Retete de salate, Mihaela Basoiu, Mihai Basoiu


pe lună 4 lei
102.0000

102 lei 84 lei

PROMO Saptamanii
7 FELURI. Idei simple pentru fiecare zi a saptamanii, J

7 FELURI. Idei simple pentru fiecare zi a saptamanii, J


pe lună 29 lei
700.0000

700 lei 628 lei

PROMO Saptamanii
Jamie si petrecerea de vineri seara, Jamie Oliver

Jamie si petrecerea de vineri seara, Jamie Oliver


pe lună 36 lei
858.0000

858 lei 767 lei

PROMO Saptamanii
Jamie și petrecerea de vineri seara, Jamie Oliver

Jamie și petrecerea de vineri seara, Jamie Oliver


pe lună 37 lei
889.0000

889 lei 795 lei

PROMO Saptamanii
Fii brutar la tine acasa - Tóthné Libor Maria

Fii brutar la tine acasa - Tóthné Libor Maria


pe lună 17 lei
409.0000

409 lei 370 lei

Retete vegetariene - Chuck Williams

Retete vegetariene - Chuck Williams


pe lună 12 lei
345.0000

345 lei 265 lei

PROMO Saptamanii
POVESTILE JARISTEI VOL 3 - PLACERILE PACATOASE ALE GAST

POVESTILE JARISTEI VOL 3 - PLACERILE PACATOASE ALE GAST


pe lună 16 lei
393.0000

393 lei 356 lei

Botanistul euforic - Amy Stewart

Botanistul euforic - Amy Stewart


pe lună 16 lei
378.0000

378 lei 342 lei

PROMO Saptamanii
Gateste din inima. Retete delicioase si sanatoase - Den

Gateste din inima. Retete delicioase si sanatoase - Den


pe lună 12 lei
335.0000

335 lei 258 lei

Ramai la masa ? - Laura Cosoi

Ramai la masa ? - Laura Cosoi


pe lună 15 lei
370.0000

370 lei 335 lei

PROMO Saptamanii
Cartea de foc a ardeilor Chilli, David Floyd

Cartea de foc a ardeilor Chilli, David Floyd


pe lună 6 lei
186.0000

186 lei 146 lei

Fara gluten - retete gourmet - Maurizio Cusani

Fara gluten - retete gourmet - Maurizio Cusani


pe lună 18 lei
441.0000

441 lei 397 lei

PROMO Saptamanii
Berea artizanala - Cum sa stapanesti arta fabricarii be

Berea artizanala - Cum sa stapanesti arta fabricarii be


pe lună 24 lei
582.0000

582 lei 523 lei

PROMO Saptamanii
Sare, grasime, acid, caldura, Samin Nosrat

Sare, grasime, acid, caldura, Samin Nosrat


pe lună 37 lei
881.0000

881 lei 788 lei

PROMO Saptamanii
Pofta buna, minte struna! Mananca destept, ca sa gandes

Pofta buna, minte struna! Mananca destept, ca sa gandes


pe lună 6 lei
186.0000

186 lei 146 lei

Superalimente - Cinzia Trenchi

Superalimente - Cinzia Trenchi


pe lună 19 lei
464.0000

464 lei 418 lei

71

Ce este Gastronomia

Dupa ce le spun prietenilor, familiei si strainilor deopotriva ca urmeaza o diploma de licenta in Gastronomie, studentii se confrunta adesea cu o privire neincrezatoare insotita de o intrebare de genul „deci, esti la scoala culinara?” sau chiar, „deci, studiezi stomacul?” Un raspuns de inteles cu siguranta, asa cum Gastronomie este unul dintre acei termeni nebulosi care face parte din limbajul popular al unui grup de oameni foarte mic, dar in expansiune rapida. In timp ce atat artele culinare, cat si stomacul sunt fatete esentiale ale gastronomiei in ansamblu, exista mult mai mult in domeniu.

La Physiologie du got de Brillat Savarin

Jean Anthelme Brillat Savarin, faimosul avocat si epicur francez din secolul al XVIII-lea, cel mai bine cunoscut pentru axioma „Spune-mi ce mananci si iti voi spune cine esti”, este, de asemenea, creditat ca a fost primul care a definit cu adevarat gastronomia. in volumul lui, Fiziologia gustului (La Physiologie du got). Savarin a descris Gastronomia ca fiind „cunoasterea si intelegerea a tot ceea ce se refera la om in timp ce mananca. Scopul sau este de a asigura conservarea barbatilor, folosind cele mai bune alimente posibile.”

In timp ce prima parte a definitiei sale este, fara indoiala, cea mai buna modalitate de a defini Gastronomia intr-o singura propozitie, a doua jumatate este una demna de dezbatere aprinsa. Definirea conceptului de „cea mai buna mancare” sau chiar de „mancare buna” este unul cu care studentii la Gastronomie sunt provocati in mod constant si pot ajunge rar, daca vreodata, la un consens. Renumitul antropolog francez din secolul al XX-lea Claude Levi-Strauss a declarat: „Mancarea este bine gandita”, iar acest sentiment nu ar putea fi mai aplicabil atunci cand se ia in considerare notiunea lui Savarin de „cea mai buna mancare posibila”, deoarece fiecare persoana, comunitate si tara are o intelegere unica. ce inseamna pentru ei „mancare”, „mancare buna” sau „cea mai buna mancare”.

Gastronomia, pe masura ce studentii sai o studiaza, practica si progreseaza astazi, se invarte in intregime in jurul ideii lui Savarin ca este un domeniu atotcuprinzator, atat interdisciplinar, cat si multidisciplinar prin insasi natura sa. Pornind de la studiul agriculturii in medii urbane pana la comertul international cu marfuri, de la rolul pe care simturile noastre il joaca in modelarea notiunilor noastre individuale si culturale despre alimente pana la diferitele roluri pe care le-au jucat oalele si tigaile in crearea traditiilor culinare din intreaga lume, Gastronomia poate fi definita. ca nimic mai putin holistic. Utilizeaza teorii si metodologii istorice, antropologice, economice, socio-culturale si stiintifice, imbratisand in acelasi timp aspectele senzuale, experientiale si practice care fac ca mancarea si mancarea sa merite studiate si, in cele din urma, merita sa traiesti si sa mori pentru.

Desi exista o gama larga de obiective si obiective de cariera in randul studentilor de la Gastronomie, de la scrierea alimentara la sustinerea politicilor, antreprenoriatul durabil la agricultura urbana, toti studentii la Gastronomie recunosc ca fiecare dintre acestea este o piesa esentiala a puzzle-ului care merge mai departe. Ca, pentru a realiza sisteme alimentare globale, nationale, regionale si comunitare care sa ofere acces echitabil la alimente produse in mod durabil, impregnate de gust, textura si semnificatie culturala, aceste roluri aparent disparate, dar complet conectate trebuie sa continue sa fie indeplinite si inflori.

Ce este Gastronomia

Desi s-au depus toate eforturile pentru a respecta regulile de stil de citare, pot exista unele discrepante. Va rugam sa consultati manualul de stil adecvat sau alte surse daca aveti intrebari.

Editorii nostri vor examina ceea ce ati trimis si vor stabili daca sa revizuiasca articolul.

Desi s-au depus toate eforturile pentru a respecta regulile de stil de citare, pot exista unele discrepante. Va rugam sa consultati manualul de stil adecvat sau alte surse daca aveti intrebari.

Editorii nostri vor examina ceea ce ati trimis si vor stabili daca sa revizuiasca articolul.

gastronomie, arta de a selecta, pregati, servi si savura mancare rafinata. Gastronomia se bazeaza pe relatiile dintre mancare, cultura si traditie. De-a lungul veacurilor, gastronomia s-a dovedit a fi o forta culturala mai puternica in randul popoarelor lumii decat influentele lingvistice sau de alta natura.

Astazi, lumea poate fi impartita in anumite regiuni gastronomice, zone in care predomina bucatariile distinctive si sunt practicate metode culinare comune. Orezul este alimentul de baza in cea mai mare parte a Asiei de Sud-Est. Trasatura distinctiva a gatitului din India si Indonezia este utilizarea generoasa si imaginativa a condimentelor pentru a da un plus de pofta alimentelor. Uleiul de masline este numitorul comun al bucatariei mediteraneene. Europa de Nord si America de Nord folosesc o varietate de grasimi pentru gatit, printre care unt, smantana, untura si grasimi de gasca si pui, dar numitorul gastronomic comun pe majoritatea acestor tari este graul. In America Latina, porumbul (porumbul) este de baza si este folosit intr-o mare varietate de forme.

Acest articol acopera istoria gastronomiei de la civilizatiile antice prin Grecia si Roma, Evul Mediu si Renasterea italiana; dezvoltarea marilor bucatarii ale Frantei si ale Chinei; si cele mai importante bucatarii regionale si nationale din lume.

Ce este Gastronomia

Gastronomia este unul dintre acei termeni des intalniti in domeniul culinar, folosit pentru a defini totul, de la experiente culinare rafinate la studii specifice despre manipularea chimica a alimentelor. In timp ce utilizarea populara pune cuvantul aproape intotdeauna in mainile bucatarilor si bucatarilor, gastronomia merge de fapt dincolo de gatit pentru a defini lumea alimentara in ansamblu.

De la stiinta digestiei umane pana la studiul culturilor si modul in care acestea interactioneaza cu alimentele, gastronomia se refera la relatia dintre oameni, alimente si lumea in care traim.

De cand a existat mancare, a existat gastronomie intr-o forma sau alta. Intrebari cu privire la ceea ce mancam au ​​existat intotdeauna:

Cum putem face acest gust mai bun?

Ce ofera cel mai bun impuls de energie?

Ce tipuri de alimente au proprietati vindecatoare?

Cum putem cultiva acest aliment pentru a oferi mai mult din ea?

Mai tarziu, bucataria a devenit mai specializata, iar cartile de bucate si uceniciile s-au dezvoltat pentru a oferi instructiuni despre pregatirea mancarii.

Cu toate acestea, abia in anii 1800 gastronomia a inceput sa se dezvolte ca un domeniu real de studiu. In loc sa invete pur si simplu cum sa faca mancare, oamenii au inceput sa se concentreze asupra modului in care masa ar putea fi o experienta - cum au interactionat simturile pentru a crea o masa intreaga care sa fie savurata. Francezii, desigur, sunt primii care pretind titlul si domeniul ca fiind proprii.

HiSoUR - Buna, asa esti

Hisour – Istorie+Tur. Tur virtual, expozitie de lucrari de arta, istoria descoperirilor, online cultural global.

Gastronomia este studiul relatiei dintre mancare si cultura, arta de a pregati si servi mancaruri bogate sau delicate si apetisante, stilurile de gatit ale anumitor regiuni si stiinta alimentatiei bune. Cel care este bine versat in gastronomie este numit gastronomie, in timp ce un gastronomist este cel care uneste teoria si practica in studiul gastronomiei. Gastronomia practica este asociata cu practica si studiul prepararii, producerii si servirii diferitelor alimente si bauturi, din tari din intreaga lume. Gastronomia teoretica sustine gastronomia practica. Este legat de o abordare de sistem si proces, axata pe retete, tehnici si carti de gatit. Gastronomia alimentara este legata de alimente si bauturi si de geneza lor. Gastronomia tehnica sta la baza gastronomiei practice, introducand o abordare riguroasa a evaluarii temelor gastronomice

Potrivit Academiei Franceze, sintagma „faceti-va veselie”, care insemna „bun venit”, a fost folosita din secolul al XIX-lea in sensul „o masa buna”, o masa buna este un element al Caminului bun. In acest sens, „scump” include tot ceea ce priveste cantitatea, calitatea si prepararea preparatelor.

Aceasta „arta” le include pe acelea, creative in unele cazuri, culegerea, adaptarea sau inventarea retetelor, selectarea produselor, pregatirea mancarurilor, mancarurile si degustarea acestora.

Un „gastronomic” este un gurmand intelept, puternic al unei culturi de masa.

Etimologie
Etimologic, cuvantul „gastronomie” este derivat din greaca veche γαστήρ, gastḗr, „stomac” si νόμος, nmos, „legi care guverneaza”, si prin urmare inseamna literal „arta sau legea de a reglementa stomacul”. Termenul este intentionat atotcuprinzator: include toate tehnicile de gatit, faptele nutritionale, stiinta alimentatiei si tot ceea ce are de-a face cu palatabilitatea plus aplicatiile de gust si miros pe masura ce ingestia umana a alimentelor.

Istorie
Gastronomia presupune descoperirea, degustarea, experimentarea, cercetarea, intelegerea si scrierea despre prepararea alimentelor si calitatile senzoriale ale nutritiei umane in ansamblu. De asemenea, studiaza modul in care nutritia interactioneaza cu cultura mai larga. Mai tarziu, aplicarea cunostintelor biologice si chimice la gatit a devenit cunoscuta sub numele de gastronomie moleculara, dar gastronomia acopera un teren mult mai larg, interdisciplinar.

Roma antica
In Roma Antica bucataria a evoluat de la cumpatarea epocii republicane, bazata pe legume, leguminoase si cereale, pana la bogatia epocii imperiale, unde au fost importate numeroase alimente din tari straine, cu mare influenta a bucatariei grecesti. Romanii practicau cresterea pasarilor de curte si piscicultura, precum si fabricarea carnatilor si perfectionau tehnicile legate de vin si ulei. Obisnuiau sa gateasca cu condimente si ierburi aromate si le placea amestecul de dulce si sarat. De asemenea, ei acordau o mare importanta prezentarii mancarii si actului ceremonial de a manca, fiind celebre banchetele fastuoase organizate de bogatii si nobilii romani.De asemenea, au fost numerosi scriitori care au studiat arta gatitului, precum Lucullus si Marco Gavio Apicio , autor al celebrei carti de bucate Apitii Celii de Re Coquinaria libri decem , foarte apreciata in Renastere.

Tot ce trebuie sa stii despre Gastronomie

Gastronomia este studiul culturii si al alimentelor, cu un accent specific pe bucataria gourmet. Termenul include tehnici de gatit, stiinta alimentelor, fapte nutritionale si aplicatii ale gustului. Vrei sa stii ce este gastronomia? Este o arta care implica degustarea, descoperirea, cercetarea, experimentarea, scrierea, intelegerea despre prepararea alimentelor si caracteristicile senzoriale ale nutritiei umane. Cu toate acestea, implica si studiul nutritiei cu o varietate de culturi. Mai tarziu, aplicarea cunostintelor chimice si biologice despre gatit gastronomic a devenit cunoscuta sub numele de gastronomie moleculara.

Termenul a aparut pentru prima data in titlul poemului lui Joseph Berchoux in 1801, cunoscut sub numele de „Gastronomie”. Cuvantul intra in uz de la publicarea cartii „Fiziologia gustului” de Brillat-Savarin. Mancarea gastronomica este o intelegere si cunoastere a tot ceea ce se refera la mancarea oamenilor.

GastronoGastronomia sau Gastronomia pot parea foarte diferite si confuze, totusi este o expunere necesara la orice cultura. Construita pe o traditie de o suta de ani, mancarea gastronomica s-a centralizat intotdeauna in jurul unei diete mediteraneene bine echilibrate. Explorand mai multe despre ce este gastronomia, veti experimenta si intelege cultura intr-un mod distinct. Spunand simplu, gastronomia este o abilitate de a selecta, pregati si gati alimente care o face un mod unic de a afla mai multe despre diferite culturi. Prin istorie, miros, gust si fiecare aspect al mancarii va cauta atentia si va invata despre noua latura a unei culturi. In mod traditional, cultura americana foloseste aceasta idee in mai multe moduri pentru a prezenta profunzimea mancarurilor gasite in regiune.

Ce este Gastronomia

Gastronomia mediteraneana are o bogatie extraordinara care face ca felul de mancare rezultat cu aceleasi ingrediente sa aiba personalitate proprie in diferitele regiuni ale bazinului mediteranean pentru a contribui la diversitatea peisajelor sale.

De-a lungul istoriei gastronomiei, a existat intotdeauna o intelegere ca mancarea este atat o necesitate umana, cat si o mare sursa de placere, una care este de prima importanta in sarbatori si ocazii din intreaga lume (Jones, 2008). Din pacate, insa, este si adevarat ca in multe tari atat dezvoltate, cat si in curs de dezvoltare, alimentatia deficitara este una dintre principalele cauze ale problemelor de sanatate. Cu toate acestea, indiferent de impactul pe care il are asupra sanatatii si bunastarii noastre, alimentatia si, in special, masa este o activitate care ne angajeaza fiecare simt si ne poate aduce o mare satisfactie. 1

Paola Lavermicocca , . Rajaventhan Srirajaskanthan , in Masline si ulei de masline in sanatate si prevenirea bolilor , 2010

Rezumatul editorului

Produsele probiotice pe baza de masline sunt in curs de dezvoltare in sectorul gastronomic, deoarece produsele din fructe si legume ofera o oportunitate concreta de a transmite beneficii probiotice deja apreciate de consumatorii din alte sectoare de piata (iaurt si lactate). Informatiile actuale privind beneficiile derivate din bunele obiceiuri alimentare ii motiveaza pe consumatori sa devina mai constienti de alimentatia lor fara a sacrifica dorintele gurii. Institutiile de cercetare italiene in colaborare cu companiile alimentare au tradus progresele stiintifice in domeniul produselor vegetale probiotice, dezvoltand o noua linie de legume probiotice aducand excelenta organoleptica a produselor gastronomice noilor clienti. Beneficiile probiotice vin intr-o gama larga de alimente traditionale, de exemplu, masline de masa condimentate, anghinare si salate, cu niveluri ridicate de satisfactie a consumatorilor.In plus, preparatele vegetale probiotice vor avea potentialul de a atrage mai multi consumatori catre produse functionale, deoarece legumele ofera celor care au intoleranta la lapte si derivatii sai sau la dietele sarace in colesterol acces la noi produse probiotice. Dezvoltarea de noi matrice pentru livrarea de probiotice reprezinta un sector important in cercetarea alimentara internationala in curs. In consecinta, au fost intreprinse noi protocoale in vitro si in vivo pentru a compara eficacitatea mai multor alimente probiotice vegetale in sustinerea bunastarii sau in reducerea riscului de boli gastrointestinale.

Ce este Gastronomia

Gastronomia este studiul alimentelor si culturii, cu un accent deosebit pe bucataria gourmet. Gastronomia moderna isi are radacinile in mai multe texte franceze publicate in anii 1800, dar ideea de a lega mancarea, stiinta, societatea si artele exista de mult. Gastronomia adevarata este o arta multidisciplinara solicitanta care examineaza mancarea in sine, impreuna cu contextul, prezentarea, prospetimea si istoria acesteia. Desi este asociata in mod obisnuit cu gurmanzi si lacomie, gastronomia este de fapt propria sa disciplina, desi unii gurmanzi sunt cu siguranta niste gastronomi, la fel ca si unii lacomi.

Principiul gastronomiei este ca mancarea este o stiinta, pe langa o forma de arta. Intelegand modul in care toate simturile contribuie la o experienta, un gastronomi poate intelege mai complet ce se intampla atunci cand un consumator pretinde ca nu-i place sau ii place un anumit produs alimentar. Gastronomia examineaza, de asemenea, implicatiile sociologice ale alimentelor, impreuna cu integrarea altor discipline de stiinte sociale, cum ar fi antropologia, psihologia si filosofia. Rolul alimentelor in artele plastice, cum ar fi arta performantei, pictura si sculptura este, de asemenea, examinat, ca parte a unei analize mai detaliate a rolului alimentelor in societate in general.

La baza gastronomiei se afla, desigur, mancarea.Un gastronomi se uita la cat de proaspata este mancarea, cum este preparata, ce arome sunt folosite, cum este prezentata, daca culorile alimentelor se amesteca pe farfurie si care este mesajul general al alimentelor. Cu toate acestea, gastronomul se uita, de asemenea, mai profund la mancare, examinand influentele culturale care au contribuit la acel fel de mancare, stiinta din spatele acesteia si istoria. Studiul extrem de stiintific al alimentelor, uneori numit gastronomie moleculara, joaca, de asemenea, un rol. De exemplu, un gastronomic molecular poate explica interactiunile fizice si chimice care apar intr-o friteuza, ducand potential la feluri de mancare prajite mai usoare si mai putin uleioase, deoarece mecanismul precis este inteles, permitand evitarea capcanelor.

O placinta cu mere nu este doar o placinta cu mere pentru un gastronomic, care se uita la ce tip de mere a fost folosit, la istoria si profilul de aroma clasic al acelui mar, la faina folosita in crusta, la originea scurtarii, la tipul de zahar sau indulcitor folosit pentru placinta si amestecul de condimente care confera dimensiunea si aroma placintei. In plus, este examinata prezentarea generala a placintei: un gastronomic examineaza modul in care a fost facuta placinta, cum se interactioneaza cu alte oferte din cursul de desert, inclusiv vinurile, si cum este prezentata placinta, pe langa stiinta nutritionala din spatele placintei. care creeaza un continut nutritional si un profil de aroma specific.

Gastronomia informeaza cu siguranta lumea culinara, dar nu toti bucatarii si bucatarii sunt gastronomi. Multi prefera sa se concentreze doar pe aspectele culinare ale gastronomiei, producand alimente de inalta calitate si aroma, dar fara a se adanci in implicatiile stiintifice si istorice ale alimentelor pe care le servesc. Un bucatar care studiaza si gastronomie lucreaza adesea mult mai mult cu bucataria fusion, prezentand combinatii de arome indraznete si mancaruri facute in moduri neobisnuite menite sa sfideze conventiile si asteptarile.Acest bucatar poate explica si baza interactiunilor stiintifice din bucatarie, impreuna cu conturarea istoriei alimentelor folosite.

Gastronomie Definitie Alimente

Gastronomia este unul dintre acei termeni des intalniti in domeniul culinar, folosit pentru a defini totul, de la experiente culinare rafinate la studii specifice despre manipularea chimica a alimentelor. In timp ce utilizarea populara pune cuvantul aproape intotdeauna in mainile bucatarilor si bucatarilor, gastronomia merge de fapt dincolo de gatit pentru a defini lumea alimentara in ansamblu.
Din reluctantgourmet.com
Recenzii 2 Timp de citire estimat 3 min

GASTRONOMIE MOLECULARa - GHIDUL INCEPaTORULUI - CUISINEVULT

Gastronomia moleculara este o sectiune a stiintei alimentelor care aplica principii stiintifice la prepararea alimentelor. Utilizarea creativa a proceselor fizice si chimice in bucatarie poate...
Din tastylicious.com

DEFINItII GASTRONOMIE | CE INSEAMNA GASTRONOMIA? | CEL MAI BUN 4.

Definiti gastronomia. Gastronomie ca substantiv inseamna arta sau stiinta de a manca bine..
Din yourdictionary.com

CE ESTE GASTRONOMIA SOCIALa? MNCAREA CA MIsCARE

Miscarea despre care vorbesc este cea a „Gastronomiei sociale”: o dezvoltare care clocoteste de multa vreme si ceva in termeni simpli care echivaleaza cu...
Din finedininglovers.com

CE ESTE GASTRONOMIA MOLECULARa? - MILIDUL MNCA

In primul rand, afirmatia ca gastronomia moleculara este o ramura a artei culinare care se concentreaza pe producerea modificarilor chimice si fizice in alimente este in mod evident adevarata, dar spune...
Din thespruceeats.com

PERSPECTIVA: GASTRONOMIE – STUDII ALIMENTARE: MATERIE, SENS, …

o abordare a intelegerii alimentelor care recunoaste influentele si impactul acesteia asupra ecologiei si mediului. aliniat la reformularea lui Carlo Petrini a gastronomiei pentru secolul XXI; remiza…
Din ecampusontario.pressbooks.pub

GASTRONOMIE | SENS IN DICtIONARUL ENGLEZ CAMBRIDGE

definitia gastronomiei: 1. arta si cunostintele implicate in prepararea si mancarea mancarii bune 2.arta si cunoasterea... Afla mai multe.
Din dictionary.cambridge.org

DEFINItIA GASTRONOMIEI – CE ESTE, SENSUL sI CONCEPTUL

Conceptul de gastronomie este folosit cu referire la deprinderea si cunostintele de a pregati mancarea. Termenul se poate referi la arta constand in prepararea mancarii, la toate traditiile culinare si la retetele unui loc sau atasamentul de buna mancare. De exemplu: „Imi place foarte mult gastronomia, sunt mereu in cautarea unor retete noi pe care sa le pregatesc pentru .
Din soetrust.org

GASTRONOMIE MOLECULARa - WIKIPEDIA

Gastronomia moleculara este abordarea stiintifica a nutritiei din perspectiva in primul rand a chimiei. Compozitia (structura moleculara), proprietatile (masa, vascozitate, etc) si...
Din en.wikipedia.org

GASTRONOMIA FRANCEZa: O SIMPLU DEFINItIE | CEL MAI BUN DIN FRANTA

Gastronomia Frantei este una dintre cele mai mari comori ale lumii. De la mese festive pana la restaurante de inalta clasa, de patru stele si preparate din bucataria locala, folosind cele mai bune...
Din bestoffrance.ca

Gastronomia in turism Текст научной статьи по специальности Социальная и экономическая география

Аннотация научной статьи по социальной и экономической географии, автор научной раучной раучной Аннотация и экономической географии, автор научной раучной Аннотация Аннотация,

Studiul de baza al proiectului Cities Gastronomice a fost pregatit conform sablonului dat. Studiul isi propune sa ofere o perspectiva asupra gastronomiei si turismului gastronomic in Europa si in unele tari si sa ofere o descriere foarte precisa si in profunzime a modelului de turism gastronomic Burgos ca buna practica care va fi supusa transferului catre orasele partenere. Ofera o descriere a situatiei actuale in orasele primitoare pentru a vedea cum ar putea fi transferate bunele practici din Burgos. Studiul aduce si metodologia procesului de transfer si indicatori de monitorizare pentru evaluarea eficientei transferului. Pregatirea studiului a fost facuta impreuna cu partenerii de proiect.Autorul expertului principal al studiului de baza a vizitat doar Burgos, unde a studiat bunele practici, a intalnit participantii si a discutat cu acestia despre modelul turismului gastronomic din Burgos, provocari, organizare, obiective, activitati, rezultate, probleme si a obtinut contributii foarte bune. Studiul a fost realizat intr-un timp foarte scurt. Acest lucru limiteaza caracterul complet si acuratetea tuturor constatarilor si concluziilor care ar putea afecta elaborarea ulterioara a studiilor de fezabilitate, a planurilor de actiune si, in consecinta, transferul implementarii in sine. De asemenea, nu a fost suficient timp pentru a discuta unele constatari si concluzii cu partenerii de proiect care ar putea contribui mai mult la elaborarea situatiei de baza si pentru a se pregati mai bine pentru implementarea transferului. Cultura culinara a fost un domeniu care a fost ignorat pana de curand. Cu toate acestea, cultura culinara este intotdeauna cea mai longeviva parte a unei culturi si traditii. Pentru a spune altfel, bucatariile in care multe identitati diferite ale unei societati se imbina si sentimentele nationale sunt resimtite cel mai mult sunt o oglinda a stilurilor de viata cotidiene, credintelor religioase, obiceiurilor, traditiilor si obiceiurilor. Schimbarile stilului alimentar in societati si cresterea valorii alimentatiei sociale au fost unul dintre motivele miscarilor in activitatile turistice. Turismul gastronomic a devenit major si a devenit o componenta in crestere rapida a atractivitatii destinatiei turistice in ultimii ani. Oportunitatile de marketing pentru turismul gastronomic sunt dezvoltate de tarile carora li s-a acordat importanta acestei probleme. Dorintele turistilor de a experimenta gusturile locale in destinatii si facilitatile de cazare au pregatit terenul pentru dezvoltarea turismului gastronomic. Intreprinderile din turism care si-au dat seama de importanta acordata turismului gastronomic de catre turistii locali si straini au prezentat factorii gastronomici in facilitatile lor.Prin urmare, se asigura ca, pentru a acorda atentie gastronomiei, turismul ar trebui gestionat in coordonare cu toate fundatiile si organizatiile societatii civile din domeniul turismului si cu incurajarea ministerelor relevante. In plus, activitatile de promovare se cer sa fie intreprinse in moduri masurabile de catre dezvoltatorii de turism gastronomic.

Analiza implementarii Sapta Pesona (sapte descantece) in satul turistic: studiu la satul turistic Pujon Kidul din Regenta Malang, Indonezia

Ce este Gastronomia Moleculara

Odata cu schimbarile in modul in care gatim si mancam, domeniile artei culinare si stiinta culinara par acum sa se contopeasca intr-unul singur. Multe restaurante celebre au acum laboratoare de gatit in sediul lor, in timp ce universitatile si colegiile din intreaga tara incep sa ofere diplome in culinologie (un program de studii care imbina stiinta si tehnologia alimentara cu arta culinara).

Interesul pentru stiinta alimentatiei a crescut in ultimii ani din cauza constientizarii tot mai mari a rolului vital al alimentelor in sanatatea, bunastarea si starea economica a indivizilor si natiunilor si a curiozitatii si dorintei oamenilor de a incerca preparate alimentare noi si inovatoare. stiinta alimentatiei este studiul compozitiei chimice a alimentelor si a ingredientelor alimentare; proprietatile lor fizice, biologice si biochimice si interactiunea constituentilor alimentelor intre ei si cu mediul lor.

Ce este Gastonomia Moleculara?

Gastronomia moleculara este aplicarea principiilor stiintifice pentru intelegerea si imbunatatirea prepararii alimentelor la scara mica. Termenul a fost inventat de fizicianul maghiar Nicholas Kurti intr-o prezentare din 1969 la Institutia Regala numita „Fizicianul in bucatarie”, si popularizat de colaboratorul sau, omul de stiinta francez Herv This.

Heston Blumenthal, 38 de ani, este in prezent in fruntea acestui stil radical de gatit (gastronomie moleculara).Restaurantul sau, cu trei stele Michelin, The Fat Duck, serveste mancaruri precum sorbet cu aroma de sardine, paste facute din gelatina, terci de melci sau un piure de mango si brad Douglas. La El Bulli, restaurantul lui Ferran Adria din Spania, alte mancaruri gastronomice moleculare constau in ficat de monkfish cu seminte de rosii si citrice sau barnacles cu spuma de ceai, sau o inghetata de parmezan. In cele sase luni, restaurantul sau este inchis, Adri lucreaza la noi retete intr-un laborator din apropierea pietei din Barcelona.

La restaurantul Arzak din San Sebastian, Juan Mari Arzak si fiica sa Elena experimenteaza zilnic cu bucatarii lor. La etaj din restaurant veti gasi un mic laborator alimentar cu pH-metre, sonicatoare si azot lichid.

FLOARE DE OU sI TRUFa IN GaSa DE GSa CU CHISTORRA (carnat chorizo) DIN CURMALE

In fiecare zi experimentam si investigam cu aromele, texturile si procesele de elaborare.

Pe langa bucataria investigatiei, exista o „Banca de arome”, care contine peste 1000 de produse si ingrediente pe care le folosim pentru investigatiile lor si pentru noile creatii -- -- Juan Mari Arzak

Pino Maffeo de la Restaurantul L din Boston foloseste azot lichid, emulgatori si un arsenal de echipamente gasite in mod obisnuit in laboratoarele stiintifice, Maffeo creeaza ceea ce el numeste „minuni dintr-o singura muscatura”. „Daca stiinta imi poate imbunatati bucataria, atunci o voi folosi”, a spus el, in timp ce punea pe frigarui ravioli din mango si sunca uscata, alaturi de cuburi de gelatina de aloe vera si suc de struguri muscato.

Pentru a crea retete neobisnuite si originale -- cum ar fi asocierea calamarului prajit cu pepene verde si pepene galben -- Maffeo analizeaza componenta moleculara a ingredientelor cu o masina de rezonanta magnetica nucleara cu spectrometru infrarosu, echipament folosit de obicei de chimistii si fizicienii sintetici. El crede ca alimentele cu compozitie similara se potrivesc bine.Se intalneste saptamanal pentru a discuta despre proiecte cu Angela Buffone, profesor invitat de chimie organica la Universitatea Suffolk si partener in experimentele culinare ale lui Maffeo. Pentru felul sau de mancare, foie gras prajit cu un ou de aur de 24 de carate, MDDWO foloseste azot lichid pentru a congela rapid o bezea aerisita care a fost inmuiata in frisca usor batuta pentru a crea o textura asemanatoare cojii de ou. Apoi, folosind o seringa, injecteaza sos de mango in coaja. Vezi articolul cu text integral de Mark Wilson

Hai sa vorbim! magazinul

De ce la noi e mai ieftin? Nu platim chirii scumpe pe strazi centrale si mall-uri. Nu investim in publicitate scumpa pe TV, radio si panouri stradale. Importam direct de la distribuitori din Europa si Asia.